top of page

Proton Brewery på Borås Beer & Whisky Festival!

Proton Brewery är kanske inte ett bryggeri gemene man har full koll på.

Kristoffer driver mikrobryggeri och tap room i Dalsjöfors strax utanför Borås.

Han startade som så många andra som hembryggare. Starten var klassiska ”brew in a bag” hemma i köket. När rätt lokal dök upp drog han igång ett kommersiellt bryggeri och brygger nu för tiden 200-300 liter per batch. Hans tanke var från början att enbart rikta in sig på att erbjuda sin hantverksbira till lokala krogar. Den som har försökt att få in sina öl på Systembolaget vet att det, minst sagt, innebär en viss extra administration. Hur som helst gjorde pandemin att han ändå fick börja flaska sin öl och leverera till Systembolaget. Även satsningen på tap room kom i den vevan. Som läget är nu finns det öl från Proton Brewery lite från och till på Systembolaget. Enligt Kristoffer behövs en ny lösning på flaskningen för att det ska bli tillräckligt effektivt och leveranser till Systembolaget ska dra igång på riktigt igen. Efter pandemin tog verksamheten fart och Kristoffer fick in sin vän Marc som kompanjon. Marc har under lång tid hjälpt Kristoffer och när han fick frågan att vara med ”på riktigt” i Proton Brewery var det inte mycket tvekan.


Bryggandet hos Proton Brewery sprudlar av experimentlusta och nyfikenhet.

Nya ölstilar bryggs ofta. Ett bevis på det är utbudet i dess tap room förra helgen. Hela 12 stycken olika öl i nästan lika många olika ölstilar erbjuds. Att komma på ett namn på sin öl är inte alltid det lättaste. Kristoffer tar mycket influenser från låttitlar. Så bli inte förvånad om några av namnen klingar bekant.

Ölstilen som bryggs mest är IPA, för det är det som efterfrågas från krogarna. Kristoffer kallar en IPA för nya tidens stora stark.


Till Borås Beer & Whisky Festival planerar herrarna från Dalsjöfors att ha med nedan fem fina hantverksbira.

Imperial Stout - Ut I Natten IPA - Creeper Gose - So It Goes Best Bitter - Short Fuse Belgisk Pale Ale - Panic Button





19 views0 comments
bottom of page