top of page

Omnipollos Kyrka!

Omnipollo som faktiskt uttalas Omnipojjo har på relativt kort tid lyckats bli något av ett mytomspunnet bryggeri. Jag ska försöka skriva ett förhållandevis kort inlägg om dem med fokus på Omnipollos Kyrka. De startade som ett gypsy brewery och bryggde sin öl hos andra bryggerier med ledig kapacitet. Sitt stora genombrott fick de med sin tredje öl med det något svåruttalade namnet Nebuchadnezzar, eller kort och gott Neb. Det blev en DIPA på 8,5% som bryggarna Henok och Karl precis lyckades få färdig till mässan Stockholm Beer & Whisky 2012. Och vilken succé det blev. Nebuchadnezzar vann priset som mässans bästa öl. Hemligheten var att humla ölet betydligt mer än vad som var brukligt på den tiden. Faktum var att Dirk på bryggeriet De Proefbrouwerij där ölen bryggdes var skeptisk till att det skulle ge avsedd effekt. Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger och gorde att de vågade fortsätta med sitt experimenterande. Deras första bira Levon (fd. Leon) där de använt champagnejäst är fortfarande bryggeriets storsäljare. Rätt coolt att dessa ”gamla” hantverksbira fortfarande tillverkas och är populära i dessa tider när nyhetstörstandet bland oss ölnördar har nått smått orealistiska höjder.

Omnipollo som hela tiden varit en form av ölbryggande nomader hade letat lokal för bryggeri i ett par års tid innan de fann den före detta kyrkan i Sundbyberg. Kyrkan lokaliserades genom att en av grundarna, Karl, hade en utställning i kyrkan 2019. Även då huserade ett bryggeri i kyrkan, nämligen Sundbybergs Köksbryggeri. I början av 2021 hade Omnipollo lyckats trixa in all sin utrustning i kyrkan och bryggt sin första craft beer. Planen med det egna bryggeriet är att utöka befintlig kapacitet och brygga alla möjliga ölstilar. Samarbetet Omnipollo har med andra bryggerier runt om i världen ska fortgå som de gör nu. I september 2021 öppnade man även sin bryggeripub i kyrkan. Min gissning är att detta framöver kommer vara ett givet utflyktsmål för oss ölnördar. Sen en tid tillbaka säljer Omnipollo också sin folköl direkt från bryggeriet.

Vill ni se hur kyrkan ser ut inifrån samt höra en intervju med bryggarna måste du bara kolla på The Craft Beer Channel som besöker bryggeriet. Länk nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=KLjaEtic3nk

Fler inlägg om Omnipollo utlovas på Bloggen om Hantverksbira 😊


45 views0 comments
bottom of page