top of page

7 april – Amundsen Krankupp på Jerntorgets Brygghus!

”Crafted by Craftsmen” är mottot som Oslobaserade Amundsen Bryggeri lever efter. De är en väletablerad aktör inom hantverksöl. Dess historia är lite annorlunda än många andras, då grundaren Geoffrey kommer från Sydafrika och flyttade till Oslo 2011. Den smått fantastiskt detaljerade och mönstrade designen på bryggeriets burkar är initialt illustrerade av en annan numera Osloboende Sydafrikan. Till råga på allt är det inget super-duper-ritprogram som tar fram designen utan konstnären Peter-John ritar allt för hand. Designen är verkligen lyckad, man ser ju på långt håll att det är en Amundsenburk på hyllan! Amundsen har har så många otroligt framgångsrika hantverksbira att jag skulle kunna hålla på för evigt, dessutom medverkar de ständigt i nya spännande collabs. Några bira som bidragit lite extra till bryggeriets framfart är ju givetvis Dessert in a can, som faktiskt blivit en hel serie limiterade stouts. Samt Apocalyptic Thunderjuice NEIPA som numera tagit sig ända in i Systembolaget fasta sortiment i hela Sverige.

Framgångarna har gjort att Amundsen idag är Oslos störtsta bryggeri. De har en otroligt hög produktivitet per person, faktum är att de producerar ca 150.000 liter öl per person och år! Helt galet. Nåt annat som är helt galet är att de under 2020 släppte ofattbara 73 nya bira. Borde platsa i Guinness World Records. Intressant att veta är att över 80% av produktionen går på export varav största marknaden är Sverige. Vi är verkligen otroligt förtjusta i Amundsens magiska craft beer.

Idag torsdag tar de över 8 kranar i en så kalla krankupp hos Jerntorgets Brygghus. Brygghuset har i vanliga fall ingen av Amundsens bira på fat så det blir verkligen all in ikväll!

Hoppas vi ses där!




18 views0 comments
bottom of page